Egyszerűsödik a gázkészülék csere!

Módosult a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról szóló rendelet

Itt a GMBSZ 2012!

Az egy évig készülő, újabb egy évig pedig a minisztérium bürokratikus berkeiben kóborló módosított GMBSZ immár publikus és letölthető. Az épületgépész szakma és a kéményseprő-ipar gyorsvéleménye.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal közleménye:

„A gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról szóló 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 10. § (2) bekezdése alapján létrehozott gázipari Műszaki Szakbizottság a Szabályzatot felülvizsgálta, és javaslatot tett annak szükség szerinti módosítására.

A Szabályzat szakmai és államigazgatási egyeztetése megtörtént. A Rendelet 10. § (1) bekezdése alapján az új Szabályzat - ajánlás jelleggel - az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hivatalos honlapján közzétételre kerül.

Az oldal elérhetősége: http://mkeh.gov.hu/muszaki/gazvezetek

A Szabályzat közzétételével a GMBSZ-2008 hatályát vesztette. Az új Szabályzat továbbra is"csak" ajánlás, mint a korábbiakban, de várhatóan a 2013. január 1-jén megjelenő miniszteri rendelet mellékleteként már jogszabályi előírásként kell majd alkalmazni."

GMBSZ 2012 letöltés

A GMBSZ 2012-nek az épületgépész társadalom felé mutató talán legfontosabb újdonsága az egyszerűsített gázkészülék-csere. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a minősített kivitelező akár három nap alatt is - szemben a ma dívó három hónappal - installálhatja és önmaga meózhatja, üzembe helyezheti a rendszert. (Bővebben és pontosabban: ide kattintva)

Az épületgépész szakma némi fenntartással, mondhatjuk, általánosan örömmel üdvözli ezt. Reményeink szerint drasztikusan csökken majd a fekete szerelések száma, és a kontárok helyett képzett és bejelentett szakcégek végzik a készülékcseréket.

A kéményseprő-ipar, úgy tűnik, óvatosan figyeli az eseményeket. Ők kulcsszereplők, hiszen hiába a gyorsított ügymenet kivitelezési szinten és a gázszolgáltatóknál, ha a kéményseprő nem adja áldását. Viszont egyelőre nincsenek tisztában a folyamat gyakorlati részleteivel. Ezeket még tisztázni szükséges, hogy működőképes rendszer jöjjön létre.

Végül megkérdeztünk szervizes, beüzemelő kollégákat is. Ők egyértelműen azt várják, hogy az utóbbi időben eltolódott arány, ami a cserék oldaláról a javítások felé mozdult, újra visszabillen. Eddig, ha egy készülék télen, a fűtési idényben, mínusz fokoknál meghibásodott, vagy kicseréltették feketén, vagy toldoztatták-foldoztatták, de három hónapig nem maradtak fűtés nélkül. Most immár lehetőség nyílik arra, hogy egy 15-20 éves kazánt ne próbáljanak drága pénzért még pár hónapi működésre sokkolni.

Forrás: VGF Szaklap 2012.09.24 15:03