A földgáz visszaszorul a tüzelőanyagok között

Bár 2010 óta folyamatosan csökken a földgázhasználat mennyisége, de 2050-re akár teljes mértékben is kivezethetik. Elsőként az erőművekből, majd a távfűtésből, később az iparból is. Más alternatívák szerint felváltják majd zöld-gázok vagy egyszerűen a technológiai fejlődés miatt csökken a szén-dioxid és a károsanyag kibocsátásuk.

A megújuló energiák terjedése fokozatosan szorítja ki a gázt a piacról, hiszen környezetbarát megoldások, azonban az infrastrukturális kiépítetlenség még mindig hátráltatja a folyamatot. Hiába van sok országnak felhalmozott zöld-energia többlete, nem tudják azt átadni a hiányt szenvedő helyekre, hiszen nincs kiépítve az összekötő hálózat.

Már ma is több elérhető megoldás létezik a háztulajdonosoknak a gáz kikerülésére. Lehetőség van hőcserélős hűtés-fűtésre, földfűtésre, infrafűtésre. Ezeket a megoldásokat lehet kombinálni napelemes rendszerekkel, így csökkenthető akár nullára a fűtésköltségünk, miután megtérültek a kiépítés költségei.

Persze meg kell említenünk a fát is, mint megújuló fűtőanyagot, azonban ez nem egy környezetbarát módja a fűtésnek, így a cél az, hogy ez is minimálisra csökkenjen.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/gazzal_fut_hamarosan_nem_lesz_mivel.648040.html