Szak-Ma - Az államfő vétója ellenére kormánypárti többséggel elfogadta a kötelező kéményellenőrzés eltörlését a parlament.

2017. október 17-én, kedden az országgyűlés 2/3-os többséggel elfogadta a kötelező kéményellenőrzésről szóló javaslatot, azonban azt ezután Áder János visszaküldte megfontolásra.

Az államfő vétója ellenére kormánypárti többséggel elfogadta a kötelező kéményellenőrzés eltörlését a parlament.

Az Országgyűlés 117 igen és 58 nem szavazattal fogadta el a törvényjavaslatot. Előzőleg a Fidesz frakcióülése is a kötelező kéményseprés eltörlése mellett állt ki, Gulyás Gergely, a párt frakcióvezetője azzal érvelt, hogy így a családoknak az ingyenes kéményellenőrzés időpontját is könnyebb lesz egyeztetni.

„Utánanéztünk annak, hogy a társasházaknál, ahol kötelező volt a kéményseprés, milyen arányban fordultak elő hasonló balesetek, és ezek a statisztikák nem igazolják ezt az aggályt. Ezért mi azt reméljük, hogy a gyakorlat is be fogja bizonyítani, hogy ilyen értelemben az egyéni felelősség arra ad lehetőséget, hogy minden egyes esetben, amikor kihívják a kéményseprést, minden esetben valóban a kémény vizsgálata megfelelően meg is történik. Ezért mi nem számítunk arra, hogy ez negatív következményekhez vezetne” – mondta Gulyás Gergely.

A belügyminiszter javaslata másodszorra került a parlament elé, Áder János múlt héten megfontolásra küldte vissza az Országgyűlés elé a kötelező kéményseprés eltörléséről szóló jogszabályt. A parlamenti vitában autós hasonlattal védte meg a kötelező kéményseprés eltörlését a törvényalkotási bizottság előadója. Vas Imre azt mondta: az autóknál a műszaki vizsga lejáratára vagy a jogosítvány meghosszabbítására se hívja fel senki a figyelmet.

„Ugyanúgy, mint ahogy az autók műszaki vizsga lejáratára sem hívja fel senki a figyelmet, hogy menjünk el és az autót nézessük meg, vagy ugyanúgy nem szólnak abban az esetben, ha elfelejtettük a jogosítványunkat megújítani, hogy menjünk el orvosi alkalmasságira. Nyilván mindenkinek a felelőssége, hogy tudja, hogy a kéményét ellenőriztetni kell. A kormány továbbra is biztosítja a lehetőséget a térítésmentes ellenőrzés elvégzésére, ezért meggyőződésem, hogy saját érdekeit a lakosság minden esetben képes lesz érvényesíteni” – mondta a fideszes politikus.

Ha az autón nincs vizsga, azzal nem lehet közúti forgalomban közlekedni – reagált Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő Vas Imre felszólalására. „Vas Imre olyanokat mondott, ami egyszerűen abszolút szakmaiatlan is, hiszen autóvizsgáztatásról beszélt és hasonlókról, csak azt felejti el, tisztelt képviselőtársam, hogyha az autón nincs vizsga, akkor azzal a közúti közlekedésben nem közlekedhet, míg a lakóházaknál semmiféle ilyesmi előírás nem lesz, egyszerűen vagy megrendeli valaki, vagy nem rendeli meg” – mondta az ellenzéki politikus.

Imádsággal válaszolt a parlament döntésére a kéményseprők szakszervezete. Közleményükben a tűzoltók védőszentjéhez, Szent Flóriánhoz fordultak segítségért. Azt írták, már csak abban bízhatnak, hogy védőszentjük vigyáz majd a családok életére.

forrás: Hír Tv