2017 az építőipar éve

Az Euler Hermes építőipari szektorfelmérése szerint óriási javulás tapasztalható a hazai építési projektek számában

2016 azonos időszakához mérten 53%-kal nőtt a szerződésállomány, mely a CSOK-nak, EU-s támogatású közbeszerzési projekteknek és a lakások áfacsökkenésének köszönhető.

A szektor jövedelmezősége is javult, de a helyzetet visszafogja az építőanyagok árának növekedése és az egyre inkább agasztó méreteket öltő szakemberhiány.

A gazdaság fejlődését rendkívül elősegíti ez az építőipari bumm, sőt a 2016 és 2017-es év második negyedéve közötti 35 százalékos növekedés a legjobb egész Európában. Kérdéses, hogy a növekedés üteme mennyire lesz fenntartható, hiszen az alacsony kiindulási szám és rásegített a nagyarányú növekedésre. A szerződések számának növekedése azonban biztató jel.

Az épületek mellett az egyéb építmények is növelték a számot, hiszen sok út, vasút és közműút épült idén. Az épületek tekintetében főleg ipari és raktárépületek, de kis arányban sport- és oktatási intézmények adták az alapot.

A nehezítő tényezők között említett már a szakképzett munkaerő hiányt, de ide sorolhatjuk az építőanyag-szükségletet is, mivel sokszor már 16-18 hónappal az építkezés megkezdése előtt le kell kötni.

Összeségében 2014 és 2017 között az EU-ban 26%-kal, míg Magyarországon 181%-kal bővült az építőipari ágazat növekedése.

forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20171110-idei-epitoipar-eve-magyarorszagon.html