Idén szeptember végétől tilos a nyílt égésterű kazánok üzembe helyezése

Szeptember 26-ával véget ért a türelmi időszak, amit a gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak kaptak. A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet 2016. július elsejével lépett érvénybe, amelynek értelmében kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. Az új szabályozás igen szigorú, hazánkban a már legyártott, de még üzembe nem helyezett készülékek sem használhatóak az új jogszabály értelmében.

A korszerűsítés hatálya azonnal életbe lépett, de a kivitelezés több problémába is ütközik. A társasházak 95 százaléka nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel. A csere ötezer háztartást érint, 90 ezer műszakilag kifogásolható kéményt, és milliós nagyságrendű 25-30 éves gázkészülékeket.

A szakemberek az illegális készülékcserék elterjedésétől tartanak, ami rendkívül balesetveszélyes. Ráadásul meghibásodás, vagy életveszélyt okozó káresemények esetén a felelősség a tulajdonost érinti. A gyártók sem elégedettek: a 2017 februárjában megjelent, turbós kazánok helyére felszerelhető TURBO kondenzációs ErP kazánok forgalmazását megszüntették, holott ez volt az egyetlen megoldás a turbós gyűjtőkéményes felhasználók számára.

A helyzetet súlyosbítja az is, hogy ha egyetlen lakásban meghibásodik a gázkazán, akkor a kémény átalakításának és a kazán cseréjének a költsége az összes lakót terheli. Ennek oka, hogy a gyűjtőkéményekbe csak azonos típusú készülékek köthetők. A végösszeg akár egy millió forint is lehet egy negyven lakásos társasház esetén, felújítással, cserével, új kéménnyel, munkadíjjal és engedélyeztetésekkel.

Az ingatlanpiacra is hatással lehet az új rendelet. Szilágyi László, a VGF kiadóvezetője szerint nehezen lesznek eladhatók azok a társasházi lakások, ahol nyílt égésterű gázkazán csatlakozik gyűjtőkéményekbe. Önerőből nehéz, szinte vállalhatatlan költségeket jelent a korszerűsítés a magyar családok számára, érdemi megoldás csak a jelentős állami segítség lehet.