A réz felhasználásának története – 2. rész

Újra és újra jó választás

Jó eséllyel még ma is használatban van olyan rézanyag, melyet az ókori Egyiptomban készítettek. Köszönhetően annak, hogy bármely használatban lévő réz újrahasznosítható, az eljárás pedig a réz egyetlen tulajdonságára sincs káros hatással. Eltérő lehet ugyanakkor a réztartalmú termékek élettartama: elektronikai termékekbe építve alig néhány év ez az idő, épületekben azonban több száz évig is betöltheti funkcióját. Hihetetlennek tűnik, de a régészek megtalálták a Kheopsz piramistól induló vízvezeték egy részét, az ötezer éves rézcső pedig még mindig használható állapotban volt!

Hol található?

Bár nem ugyanabban a formában, de a réz természetes módon megtalálható élővizekben és annak üledékében, földkéregben, óceánokban, parányi nyomelemekben és bányászati lelőhelyeken. Érctelepek számos országban találhatók. A világ érctermelésének mintegy huszonöt százalékát Chile adja, így ő számít az érc és dúsított érc fő kitermelőjének. Vezető termelők közé tartozik Kína, Lengyelország, Oroszország, Peru, Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália, de Kazahsztán és Mexikó jelentősége is egyre nő a piacon.

Miért fontos még?

A réz az egészség elengedhetetlen kelléke is. Azt a nagyon kis mennyiséget, ami az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, a megfelelő táplálkozás biztosítja, mely húsban, gabonafélékben, gumós és hüvelyes zöldségekben gazdag. A réz fontos szerepet játszik az anyagcsere hatékony működésében, hiánya betegséget okozhat. Az ajánlott mennyiség felnőttek számára napi 2-4 mg, gyermekek számára pedig 0,5-1 mg. Réz az ivóvízben és a levegőben is megtalálható, de jóval kevesebb mennyiségben, mint amennyit a helyes táplálkozással vihetünk be szervezetünkbe.

Forrás: Rézpiaci Központ